i väntans tider och efteråt

Mitt bästa kosttips (nr 13)

Filed under: bloggutmaningen | Tags: | mars 29th, 2011
Post

Det har inte riktigt gått att hålla en fråga per dag i bloggutmaningen. Saker och ting har kommit i vägen och jag har låtit skrivandet styras av berättarlusten mer än något annat. Men idag är det dags för fråga 13 som handlar om mitt bästa kosttips.

Kost är en het fråga nuförtiden. Det finns otroligt många tips, råd, sanningar och experter att välja och vraka mellan. Vad ska man tro på ch vad ska man låta passera som galna påhitt? Jag tror inte att jag sitter inne på någon sanning som ingen annan tänkt på förut eller besitter mer kunskap än många andra av mina kollegor som jobbar med träning. Jag har dock funderat en hel del på detta med mat, vad vi äter och hur vi äter. Bloggläsande ger lite inblick i andras vanor och ovanor. Själv läser jag just nu Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. För dig som inte känner till den så handlar den om att vi människor ska äta mat vi är designade för att äta. Riktig mat som vi ätit i miljoner med år innan jordbruket, industrialiseringen och den moderna matindustrin. En överraskande bra bok full av fakta och mycket lättläst, hett tips till dig som är intresserad av ämnet.

Men åter till ämnet, kosttips! Mitt tips handlar inte om vad ska ska eller inte ska äta. Vad du äter hänger ihop med hur du lever och vilken livsstil du har. En av mina vänner och kollegor beskrev detta med dieter på ett bra sätt i ett av sina inlägg. Det finns oändligt många sätt att gå ner i vikt på, frågan är vilka utav hjälper dig att behålla vikten efteråt eller ska du fortsätta leva på pulver, soppor eller dylikt? Det handlar inte om att följa någon diet utan det handlar om att lägga om sin livsstil. Att ta reda på för sin egen del vilken funktion fyller mat för dig?

De allra flesta personer jag jobbat med som PT, pratat med som gruppträningsinstruktör eller kollega eller kompis beskriver samma sak. Vi vet vad vi bör äta men ändå så äter vi annat. Vi bör och vill äta mat, men ändå snaskar godsaker…….Mat är då inte längre mat utan fyller någon annan funktion och vi har skapat konstiga beteendemönster och belöningssystem. Det kan vara tröst, belöning eller ett sätt att fylla igen någon slags tomhet, men inget utav det berör det som mat egentligen i grund och botten handlar om dvs hunger och energi.

Så mitt tips är att se över dina vanor och titta lite närmare på hur du använder dig av mat, skippa dieter, satsa istället på att förändra destruktiva beteenden kring mat och sikta på en mer hälsosam livsstil. Låt andra saker i livet vara din tröst, belöning och bekräftelse!

Det blev ett långt och kanske lite utsvävande inlägg. Det är som sagt en het fråga där det finns oändligt många tankebanor att följa. Jag är mycket intresserad av hur du ser på det hela och hoppas på att få ta del av dina tankar.

2 Responses

  • Karro | mars 29th, 2011 @ 01:22 | Svara

    Kloka ord, måste ta och läsa boken.
    Kram

  • Jenny | mars 29th, 2011 @ 02:14 | Svara

    Instämmer, riktigt bra skrivet! Alla är vi olika och vad som passar och fungerar för någon kan vara helt fel för någon annan….så det är verkligen en djungel det här med kost och hur den påverkar oss! Boken är riktigt bra och väcker en hel del funderingar och tankar! Trodde jag skulle få se dig på passet i morse:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>